Dizajn korisničkih sučelja na webu

Najčešće korišteni grafički formati

print smanji povećaj

Format SWF (Flash)

Razvila ga je tvrtka FutureWave Software, koju je kasnije kupila Macromedija, a trenutno se nalazi u vlasništvu Adobea, obzirom da je 2005. Adobe kupio Macromediju.

Inicijalno je zamišljen kao format za prikaz minijaturnih računalnih animacija za primjenu na webu. Razvojem formata pod vodstvom Macromedije postignuta su značajna poboljšanja formata dodavajući mu podršku za prikazivanje rasterskih grafika, zvukova te konačno i pokretne slike u komprimiranom formatu.

SWF je akronim od naziva Shockwave Flash, tadašnje Macromedijine tehnologije koja se razvila u dva odvojena pravca - Shockwave uz Macromedia Director te Flash uz Macromedia Flash. Kako bi izbjegli zabunu, Macromedija je naknadno format preimenovala u Small Web Format, time ne mijenjajući sam akronim nego značenje istog.

Podržana je potpuna vektorska grafika, djelomična transparencija po alfa-kanalu, prikaz rasterskih grafika u izvornom formatu te druge osobine koje ga čine iznimno poželjnim formatom, preciznije rečeno repozitorijem za multimedijski sadržaj - bio on grafički, zvukovni, slikovni ili meta-sadržaj.

Obzirom da je Flash u primjenu na webu došao kasnije u odnosu na ostale formate, nije bilo prirodnog načina za uključiti Flash sadržaj u HTML. Primjerice, rasterske se slike iznimno jednostavno uključuju u postojeće HTML web-stranice uz korištenje taga <img src="..." />. Međutim, za Flash je bilo potrebno implementirati zaobilazna rješenja, odnosno nestandardne i nespretne HTML tagove, koji mogu uzrokovati nekonzistentni prikaz sadržaja na različitim web-preglednicima.

Povrh toga, vidljiv je i problem interpretacije Flash datoteka. S klasičnim slikovnim datotekama interpretacija je trivijalna - postoji detaljno definirana specifikacija formata i poznati algoritmi kompresije te nije problem konstruirati slikovni sadržaj iz binarnog zapisa datoteke. Međutim, Flash je zatvorena (proprietary) tehnologija te web-preglednici nisu slobodni interpretirati njezin sadržaj - primarno zbog zatvorenosti tehnologije, ali svakako i zbog kompleksnosti i raznolikosti sadržaja koje takav repozitorijski format nudi.

Stoga je za prikaz Flash datoteka potrebno instalirati Flash Player komponentu na računalo, što može utjecati na nezadovoljstvo korisnika ukoliko su ga primorani instalirati kako bi vidjeli sadržaj. Dodatnu nelagodu korisnik može osjetiti ukoliko ne zna da je dodatna instalacija potrebna, odnosno nije na adekvatan način obaviješten o tome od strane web-preglednika.

Adobe je 2008. dijelove formata SWF otvorio za javnost te time omogućio izradu programa trećih proizvođača za reprodukciju Flash sadržaja. Nedugo nakon, Adobe je tražilicama Google i Yahoo! omogućio indeksiranje sadržaja SWF datoteka za tražilice, što je do tada bilo nemoguće.

SVG SWF (.swf)
prednosti nedostaci
 • datoteke iznimno male veličine radi vektorskog zapisa grafika
 • moguće uvesti rasterski i drugi multimedijski sadržaj te ga miješati s vektorskim
 • kvalitetna aplikacijska platforma
 • omogućuje (uz korisnikovu dozvolu) pristup računalnim periferijama - mikrofonu, web-kameri i sl.
 • potiče razvoj RIA - Rich Internet Applications
 • potrebno je instalirati Flash Player za prikaz SWF sadržaja - ne dolazi predinstaliran u web-preglednicima
 • česte nadogradnje formata mogu uzrokovati nezadovoljstvo korisnika ukoliko mora često prolaziti kroz proceduru nadogradnje Flash Player komponente kako bi mogao pregledavati sadržaj
 • nije nedostatak samog formata: višestruki neispravni i nestandardni načini za implementirati SWF unutar HTML stranice
 • nije nedostatak samog formata: loša je praksa kompletna web-sjedišta ostvariti kao Flash komponentu
činjenice
 • nazvan Shockwave Flash, kasnije preimenovan u Small Web Format
 • omogućuje prikaz vektorskih te rasterskih grafika, zvukova i pokretne slike
 • omogućeno programiranje uz ActionScript - kvalitetna aplikacijska platforma

Primjer

YouTube i slični internetski servisi oslanjaju se na Flash za prikaz filmskih zapisa, najprije u niskoj, a danas i visokim (HD) rezolucijama.

Zaključak

Flash (SWF) iznimno je popularan multimedijski format, isprva zamišljen za prikaz jednostavnih animacija na webu, a danas predstavlja platformu za izradu aplikacija (RIA) te ponajviše prikaz filmskih zapisa na webu. Standardizacija načina implementacije Flasha u HTML uvelike bi pridonijela postojećoj zbrci, a otvaranje licence i formata prema javnosti pridonijelo bi demonopolizaciji formata od strane Adobea. Prema informacijama iz Adobea, Flash komponenta instalirana je na preko 98% računala spojenih na Internet.

Reference

Preuzimanje

Sadržaj ovih web-stranica dostupan je i u offline inačicama:

» Adobe PDF / 23.6.2009.

» Microsoft Word / 23.6.2009.