Dizajn korisničkih sučelja na webu

Najčešće korišteni grafički formati

print smanji povećaj

Vrste grafičkih formata

Grafičke formate možemo svrstati u dvije kategorije: rasterske i vektorske.

Rasterski formati

Rasterski formati su oni koji za prikaz slikovnog sadržaja koriste matricu elemenata slike - piksela. Raster ima svoju širinu (width) i visinu (height) u pikselima, a upravo su to dimenzije rasterske matrice. Na svakom elementu matrice definira se informacija o boji piksela. Pikselu može biti dodijeljena i vrijednost o transparenciji (prozirnosti) te druge meta-informacije. Rasterski formati najčešće koriste spektar boja RGB, dok se za profesionalne (tiskarske i slične) primjene koriste CMYK i drugi prostori boja.

Rasterska slika

Iako svaka rasterska slika ima svoje izvorne dimenzije na kojima pruža najbolji prikaz slike, moguće ju je skalirati (zumirati). Smanjenjem slike u odnosnu na izvornu veličinu gube se informacije o slici (primjerice, ukoliko sliku smanjimo na 50% originalne veličine, biti će prikazan svaki drugi piksel) te dolazi do pojave nazubljenosti prikaza ukoliko se ne primjene algoritmi zaglađivanja. Povećavanjem slike gube se detalji te time slika poprima artefakte, odnosno postaje mutna.

Primjeri rasterskih formata su BMP, GIF, JPEG, JPEG2000, PNG, TIFF i drugi.

Vektorski formati

Vektorski (krivuljni) su oni formati koji za prikaz grafičkog sadržaja koriste meta-informacije, radije nego mrežu točkica. Glavna prednost takvih formata je zadržavanje izvorne kvalitete prikaza sadržaja na svim razinama skaliranja.

Odnos rasterskih i vektorskih formata

Osnovni primjer sadržaja u vektorskom formatu je računalna tipografija, odnosno fontovi. Svaki je font definiran krivuljama (vektorima), kako bi bio pogodan za prikaz na računalu te ispis na pisaču u svim željenim veličinama prikaza i ispisa. Dovoljno je definirati odnose krivulja u vektorskom formatu zapisa u općenitom slučaju, kako bi se primjenom množitelja (faktora uvećanja) sadržaj mogao prikazati ispravno i glatko u svim veličinama prikaza.

Današnji vektorski formati su bogati mogućnostima - crtanje vlastitih krivulja, bojanje dijelova krivulja, tonirano bojanje prema skali boja, animiranje dijelova krivulja i sl. Osim toga, neki vektorski formati nude i uvoz rasterskih slika kako bi omogućili mješoviti prikaz sadržaja koji izvorno ne postoji u krivuljama.

Očito je da vektorski format može služiti isključivo za prikaz sadržaja koji može biti opisan krivuljama, geometrijskim oblicima i drugim meta-informacijama. Stoga ne možemo očekivati prikaz fotografija ili sličnog rasterskog sadržaja u vektorskom formatu.

Korištenje vektorskih grafika idealan je izbor za prikaz logotipa organizacija, tipografije, pravilnih oblika i sličnog sadržaja. Međutim, ukoliko vektorski sadržaj postane izrazito kompleksan i detaljan, moguće je dulje iscrtavanje sadržaja na ekranu računala, što može smanjiti ergonomiju rada s takvim sadržajem te prouzročiti potrebu za rasterizacijom vektorskog sadržaja na potrebnu veličinu.

Reference

Preuzimanje

Sadržaj ovih web-stranica dostupan je i u offline inačicama:

» Adobe PDF / 23.6.2009.

» Microsoft Word / 23.6.2009.