Dizajn korisničkih sučelja na webu

Najčešće korišteni grafički formati

print smanji povećaj

Format Bitmap

Iako je Bitmap (ekstenzija .bmp) jedini od navedenih grafičkih formata koji se ne koristi aktivno na webu, ipak je bitno uočiti njegove karakteristike te zaključiti zašto je njegova uporaba na webu nepostojeća.

Naziv bitmap potječe iz programerskog okruženja, odnosno fraze mapa bitova, a popunjavanjem takve dvodimenzionalne matrice bitovima moguće je iscratiti monokromatske grafike (1-bit-per-pixel). Obzirom da današnje bitmape podržavaju potpunu skalu boje (multiple-bits-per-pixel), ispravno ih je zvati pixmapama, odnosno mapama piksela, gdje je svaki individualni element slike opisan s onoliko bitova koliko iznosi dubina boje cijele grafike (1, 8, 16, 24 ili više bita).

Zapis unutar datoteke formata Bitmap iznimno je jednostavan te time pogodan za čitanje iz programskog okruženja. Obzirom da Bitmap ne sadrži nikakvu kompresiju informacija, rezultatnu veličinu Bitmap datoteke, uz poznate dimenzije u pikselima te informacijom o dubini boje, vrlo je lako izračunati.

veličina [bajtovi] = zaglavlje [bajtovi] + širina [px] * visina [px] * (dubina boje [bit] / 8)

Zaglavlje datoteke sadrži čarobni broj za identifikaciju formata zapisa, informaciju o veličini datoteke, paletu boja ukoliko se radi o indeksiranim bojama i sl. Nakon zaglavlja datoteke slijedi matrični zapis boje za svaki element slike.

Format Bitmap analogan je Wave (.wav) formatu za zapis audiosignala - omogućuje visoku kvalitetu zapisa jer nema kompresije, ali veličina datoteke je prevelika te time nije zadovoljavajuća za uporabu na webu.

BMP Bitmap (.bmp, .dib)
prednosti nedostaci
 • iznimno lako čitanje i zapisivanje datoteke
 • nema kompresije - izvorna kvaliteta slike je zajamčena
 • pogodan u programskom okruženju
 • ne podržava transparenciju piksela
 • nema kompresije - rezultantne datoteke su prevelike
 • veličina datoteke utječe na višestruko dulje trajanje učitavanja slike
 • veličina datoteke utječe na veliku potrošnju bandwitha na poslužitelju
 • očit izbor početnika jer je dostupan i primarni (default) format u najjednostavnijim grafičkim alatima poput MS Painta
činjenice
 • Bitmap grafike jednakih dimenzija uvijek imaju jednaku veličinu, neovisno o sadržaju datoteke
 • svaki se piksel individualno adresira, pritom opisujući samo jedan parametar - boju piksela
 • neprimjeren za uporabu na webu obzirom da ne sadrži niti jednu vrstu kompresije

Primjer

Logotip Wikipedije Logotip Wikipedije veličine 1058x1058 piksela uz 24-bitnu (3 bajta) dubinu boje zauzima 3,20 MB (3.360.262 B) u formatu BMP, dok u formatu PNG zauzima svega 270 kB (277.362 B).

Pritom treba naglasiti da oba formata imaju identičan i vjeran prikaz sadržaja grafike, odnosno PNG nije u niti jednom ergonomskom smislu inferioran BMP-u. Korištenje PNG-a u ovom slučaju predstavlja uštedu od 12 puta u brzini učitavanja i količini prenešenih podataka, a da pritom nismo izgubili na kvaliteti sadržaja (identičan rezultat).

Zaključak

Uporabu Bitmapa na webu bi trebalo u potpunosti izbjegavati. Bitmap nema niti jednu prednost pred bilo kojim drugim rasterskim formatom koji je u uporabi na webu. Iako se njegovo korištenje na webu ne preporuča, današnji web-preglednici ipak omogućuju prikaz Bitmap grafika unutar HTML web-stranica, najvjerojatnije zbog početnika koji su svoje web-stranice napravili uz korištenje Bitmapa, pritom ne poznavajući druge grafičke formate ili prednosti drugih formata nad Bitmapom.

Reference

Preuzimanje

Sadržaj ovih web-stranica dostupan je i u offline inačicama:

» Adobe PDF / 23.6.2009.

» Microsoft Word / 23.6.2009.